Spelrecension: Heavy Rain

FÖRORD.
Jag minns att jag hade läst om detta spelet i en tidning innan realesen att det skulle båda riktigt gott. Tråkigt värre så skulle det bara släppas till Playstation 3. Så spelet föll i glömska i nåt år tills jag hade skaffat mig en sådan konsol. Jag hittade spelet till en billigare penning efter har funnits ute på marknaden ett längre tag. Jag tänkte inte så mycket på hur spelet skulle vara, med andra ord jag trodde det inte skulle vara nåt speciellt nu. Men wow. Heavy Rain är det första spelet jag har suttit och spelat igenom tio timmar i ett sträck och varva.

HANDLING
Ethan Mars vaknar i sin säng och upptäcker att han är ensam. Hans fru har lämnat en lapp att hon är i affären för att handla det sista till deras ena sons födelsedag. Ethan tar en dusch, klär på sig, dricker en kopp kaffe och i stort sätt njuter av livet. Hans liv är perfekt. Han har sin fru och barn som han älskar. Dom bor i ett stort vackert hus (som troligen han har designat) och har det perfekta jobbet hemma som arkitekt. Det verkar som det inte finns några som helst problem i hans liv. Men lyckan kommer tyvärr inte vara för evigt.
En dag när dom går runt i köpcentret så vill hans fru ta med ena sonen in till en skohandel. Ethan stannar kvar hos den andra. Efter en minuts ouppmärksamhet så tappar han bort sonen. Han får panik och springer genom centret. Efter ett tag så hittar han honom utanför byggnaden. Han står på andra sidan gatan och tittar genom ett fönster till en leksaksaffär. Ethan ropar på honom att han ska stanna där tills han kommer över till honom. Men barn är barn. Han blir glad av att se sin pappa och börja springa över gatan. När sonen är nästan framme hos sin pappa så kommer en bil som inte hinner bromsa. Ethan kastar sig mellan sonen och bilen för att försöka skydda honom från smällen. Men tyvärr förgäves, sonen dör.

pegi 18 violence bad_language

Sex månader senare syns en helt ny bild av Ethan. Hans liv är ruinerat. Hans fru har skilt sig från honom och han bor i en mindre lägenhet. En dag när det är hans tur att ha den andra sonen så besöker dom en lekplats. Han vakar över honom som en hök efter vad som har hänt. Det är då det konstiga händer. Ethan befinner sig plötsligt mitt på en väg långt därifrån. Han har inget minne hur han har hamnat där eller vad som har hänt. Han kommer då tänka på sonen i lekplatsen och får då panik och börjar springa för livet. Väl framme så är lekplatsen tom. Hans son syns inte till alls. Han får panik och skriker efter honom men till mindre lyckat resultat.
En dag får Ethan ett paket där det finns ledtrådar där hans son ska befinna sig.
Det är där spelet tar sin början. Ethan letar febrilt efter sin son samtidigt så härjar en seriemördare vid smeknamnet Origamimördaren. Är det han som har tagit Ethans son eller vad är det som har hänt?

Ethan Mars på jakt efter sin son

SPELET
Man intar inte en karaktär utan man spelar fyra karaktärer där deras liv korsar varandra på ett eller annat sätt.  Man spelar Fadern Ethan som letar efter sin son. En fotojournalist Madison Paige som undersöker Ethans fall. En privatdetektiv Scott Shellby som jobbar med  fall om försvunna barn.  Och en FBI agent Norman Jayden som jobbar med Origamifallet. Spelet ger mig en känsla av filmen Seven blandat med filmen Saw, med andra ord så är det ett väldigt dystert spel. Hur spelet slutar är upp till spelaren för varje val man gör så ändras slutet. Känslan i spelet är oerhört bra. T.ex när man försöker hitta sonen i varuhuset och man försöker tränga sig igenom alla folkklungor som sakta flyttar på sig känns exakt lika jobbigt som i en fullpackad affär i verkliga livet.
En litet snesteg dom gjorde i spelet är att FBI agenten har ett par högteknologiska solglasögon som ser ledtrådar tyckte jag dom kunde slopa utan bara sätta in en helt vanlig agent med vanliga instrument.

Får även spela som b.la karaktären fotojournalisten Madison Paige

GRAFIK
Grafiken kan jag säga både bu och bä om. Jag tycker spelets början såg jätte stelt ut och tråkigt ut. men sen är det som dom skärpte sig och gjorde det snyggare utan att fixa till början.

MUSIK/LJUD
Musiken och ljudet finns inte så mycket att säga om utan det är mycket passande musik till denna thriller.

HANDKONTROLL
Tyvärr måste jag komma med nåt negativt, nämligen handkontrollen. Styrningen är bara till besvär och blev en stund frustrerande. Den tog en lång tid att lära sig. Allt detta kan iofs bero på att jag fick tag på Heavy Rain Move Edition och är då kanske annorlunda med orginalet.

Lite kvinnligt och manligt naket kan man träffa på i spelet.

SAMMANFATTNING
Även om spelet kanske inte är det snyggaste man har sett eller att handkontrollen är helt ur all logik så har dom ändå lyckats göra ett fantastiskt spel med en riktigt jävla bra story. Det bevisar bara att grafiken är inte allt utan att med en bra story kommer man långt.

+Handling
+Spelmässigt
+Ljud/Musik
+ & – Grafik
-Handkontroll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: