Spelrecension: Last of Us

FÖRORD
När jag hör namnet Naughy Dog så får jag upp ögonen, det är ju trots allt skaparna bakom Uncharted serien. När jag hörde att dom skulle skapa ett postapokalyptiskt spel så blev jag stormförtjust efter man vet hur otroligt snygga miljöer dom har i sitt bagage. Först som många andra miljoner spelare så trodde man det skulle handla om zombies. Men vi hade fel. Det handlar om människor som fått i sig för mycket svamp. Och när deras första trailer släpptes, ja så blev jag såld.

IMG_3867

Titel: Last of Us
Platform: Playstation 3
Spelat på Playstation 3
Utvecklare: Naughty Dog
Utgivare: Sony Computer Entertainment 

 pegi 18 bad_language violence online

HANDLING
Det är tjugo år sedan helvetet bröts loss. Ett pollen spreds som en löpeld och infekterade människor börjar attackera sina medmänniskor. En organisation som kallar sig för eldflugorna (Fireflys) tar på sig dådet. Åren har gått och överlevande trängs i dom hårt övervakande ghetton. Joel som är en av överlevarna ska med sin partner hjälpa fjortonåriga Ellie att hitta fireflys. Så dom ger sig ut på en lång farlig resa.

Last of Us 15
Last of Us 14

SPELET
Spelet är linjärt i tredjepersons perspektiv. Det handlar om att överleva på alla bästa sätt fram längs gator och byggnader. Ammunition är det snålt om så man får plocka dom tillhyggen man kommer över för att använda om fienderna kommer för nära. Man plockar upp delar här och där som man kan använda för att uppgradera sina vapen. Men det bästa sättet att komma fram på är att smyga. Även karaktärerna har en mindre typ av uppdatering där man kan göra karaktären bättre.

Last of Us 8

Fienderna är olika. Det finns militärer, infekterade och banditer, alla ute för att ta kål på en men dom värsta är infekterade. Dom infekterade går igenom fyra olika stadier, Runners, Stalkers, Clickers och Bloaters.
Runners är dom galna som rusar direkt mot en och viftar vilt med nävarna.
Stalkers är nånting mitt i mellan Runners och Clickers.
Clickers är blinda och tar sig fram med ett ekolod genom att göra ett klickande ljud.

Last of Us 27

Sist men inte minst Bloaters dom farligaste bland dom infekterade. Spelet har en otrolig känsla för mänsklighet och känslor så att man blir berörd av karaktärernas små berättelser. Skrämselfaktor är ganska hög enligt min åsikt. Jag har aldrig blivit rädd  av ett spel innan, men när man går genom mörka trånga korridorer med ficklampa som enda ljuskälla och en Bloater efter sig så steg pulsen ganska högt.
Världen är som jag nämnde postapokalyptisk på ett vackert sätt där naturen har börjat ta över. Så det är inte den typiska gråa omgivningen som det brukar bli när spelutvecklarna gör en sådan värld. Nä här är det vackert med skarpa färger och ger ändå en känsla av övergivenhet.

Last of Us 23

NEGATIVE NANCY
Nu tyvärr till det negativa. Hipshots, varför finns det inga hipshots? Att man måste sikta med L1 och sen trycka av med R1 är bara irriterande och tråkigt. När fiender är för nära så hinner man inte sikta och då får man börja vifta med något tillhygge eller värre, sina bara nävar.
Sen har vi det tråkiga med närstridsvapen, dom har en livslängd. Man kan bara slå ett antal få gånger och sen är den förbrukad, även järnrör. Knivar kan man bara använda en gång sen är dom förbrukade.

Last of Us 18

GRAFIK
Vad man man säga. Har man spelat Uncharted så vet man vad man får, snyggt, så snuskigt snyggt. Dom olika miljöerna är så otroligt detaljerade och livfulla.

MUSIK/LJUD
Det är inte mycket musik i spelet men de lilla som finns passar fint. Röstskådespeleriet är oerhört bra och ljudeffeckterna är i topp.

Last of Us 39

HANDKONTROLL
Handkontrollen tar ett tag att lära sig och det känns lite tråkigt. Men när man väl har lärt sig den så blir det enklare att förstå hur dom har tänkt uppbyggnaden av den.

SAMMANFATTNING
+ Handling
+ Grafik
+ Musik/Ljud
+ Känsla
+ – Handkontroll
– Inga hipshots
– Kort livslängd på närstridsvapen


Bildkälla:
Torbjörn Sellergren
Pegi.info

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: