Retrospelsfestivalen 2014

Jag hade gärna bloggat redan igår på hemvägen efter besöket på Malmös (vad jag vet) första retrospelsfestival men det är svårt att köra bil och skriva samtidigt 🙂

Det kryllar av svettiga, skäggiga män och tjejer. Det trängs bland borden för alla vill komma åt sina godbitar. Det är dags för retrospelsfestival.

Klockan var 8 på morgonen när jag hämtade upp kusindottern. Vi körde vidare genom stan och plockade upp lillebrorsan och några minuter senare en arbetskollega. Vi var alla på topphumör när vi började på våran två timmars bilfärd ner till Malmö för att gå på Retrospelsfestivalen.

Jag blev glad att jag blev tipsad om att denna event. För efter har varit på retrospelsmässan i göteborg så har man fått lite blodad tand att gå på dessa spelmässor. Så jag tyckte att en om året var för lite. Jag var riktigt nära på att försöka starta en egen spelmässa när min flickvän tipsade mig om denna. Phu, då slapp jag göra de 😉

IMG_5159 IMG_5162

När vi var framme så möttes vi av en lång kö. Men vi fyra hade redan förköpt biljetter så det vara bara att gå förbi alla och får handleden bandad. Min första reaktion var att jag tyckte det var litet men kom sen på att det fanns flera lokaler.
Det första rummet fanns för det mesta spel som såldes men även serietidningar. Man hittade en hel del godbitar och budgeten var snabbt nere på hälften. Det fanns även ett craftingrum där besökarna kunde pärla sina favorit spelkaraktärer eller vad som.

I nästa avdelning så fanns det ett vilorum med en tv igång med en svensk dokumentär om Nintendo. Mitt emot fanns det flipper och arkadspel. Men här kommer tyvärr min första och enda negativa åsikt. Dom som hade satt ut arkad och flipperspelen tog betalt för att spela på maskinerna. Skäms på er.

Men låt oss gå vidare.

IMG_5165

IMG_5168

 

När man gick vidare så kom man in till den sista lokalen. Där hade dom fler säljare av spel och mjukisfigurer, en scen och ett långbord med flera gamla konsoler inkopplade som man fick prova. Jag testade dom allihopa. Jag tror vi alla fascinerades av den stora floppen CD-i. På scenen hade dom anordnat föreläsningar med olika gäster. Jag lyssnade mest på sk spelpappan som pratade om musik från commodore 64 till idag. Intressanta berättelser för man minns själv tiden då man satt med sin Amiga och gjorde musik i programmet Pro Tracker.

IMG_5178

IMG_5167

Det hölls även tävlingar där besökare tävlade i Tetris, Cosplay, Mario Kart 64 och Donkey Kong.
I finalen av Tetris så skulle dom tre bästa inte bara tävla i spelet utan dom skulle spela med en handkontroll byggd av en banan och en colaburk ihop kopplat med hjälp av en MaKey MaKey. Det är en teknologisk mojäng som känner av signaler när man rör bananen eller colaburken.

IMG_5175

IMG_5180

 

Vinnaren av Tetris blev tilldelad ett set MaKey Makey men alla tre vann ett varsit set. Men överraskningen slutade inte där.
Hon som delade ut priserna blev intervjuad för hon ska fyra tusen spel hemma och över hundra konsoler. Hon fick äran att på scenen testa ett ”nytt” spel. Medans förtexten rullade förbi väcktes mina misstankar om det var ett spel. Plötsligt kom texten:
Do You Want To  Marry Me? Hela publiken gick bananas. Från sidan kom hennes partner med blommor och puss och kramkalas. Hon svarade också ja på hans fråga.

IMG_5210

IMG_5211

Efter den glada uppvisningen så tog dom en paus och man fortsatte att titta igenom vad det fanns att köpa. Man satte sig och testade konsoler och vissa var roliga för att vara gamla. Tiden gick och det var dags för cosplaytävlingen. Jag fick skynda mig för att få en bra plats för att ta bilder. Tråkigt nog så var det bara två som tävlade i denna grenen. Men även dom två domarna var utklädda. Den första var klädd om Aiden Pearce från spelet Watch Dogs och den andra tävlande var Booker DeWitt från spelet Bioshock Infinite. Pga för få tävlande så vann dom båda men Booker DeWitt blev publikens favorit.

IMG_5234

Vi avslutade kvällen med att titta på finalen i Mario Kart 64 där en av dom tre tävlande vann i alla fyra racen.

Handlat leksaker och dags att äta.

Handlat leksaker och dags att äta.

Jag kan bara tala för mig själv men jag hade sju extremt roliga timmar på festivalen. Dom som jobbade där gjorde ett fantastiskt arbete. Mässan  kanske inte är lika stor som Retrospelsmässan i Göteborg men även dom har varit små i början. Så jag hoppas verkligen att dom sätter upp nästa år igen för då kommer jag.

Jag avslutar med en sista bild över det jag kom över på festivalen.

Ha det så bra och krama varandra ute i spelvärlden 🙂

IMG_5251

 

Foto: Torbjörn Sellergren

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: